Czy widziałeś kiedyś białe plamki na kranie w łazience lub w kuchni? Te plamki powstają z minerałów rozpuszczonych w wodzie. Kiedy woda wyparowuje, minerały pozostają. Mówimy również o osadach wapiennych albo o wapiennej lub twardej wodzie. Wodę z niewielką zawartością wapnia nazywamy miękką wodą. Tak zwana woda destylowana nie zawiera wcale wapnia ani innych minerałów.
Twarda woda, miękka woda – czy to ważne?
Osady wapienne to tylko jeden ze skutków ubocznych twardej wody. Twardość wody ma też wpływ na każdy proces mycia, czyli prania, zmywania naczyń i mycia włosów. Dzieje się tak, ponieważ wapń znajdujący się w wodzie wchodzi w reakcje z substancjami oczyszczającymi, ze środkami powierzchniowo czynnymi. Skutki widać również w pianie: im twardsza woda, tym mniej piany.
Zbadamy tę kwestię w prostym eksperymencie.
Do eksperymentu będziesz potrzebować:
- puste plastikowe butelki
- wodę z kranu
- wodę destylowaną
- miarkę kuchenną
- wodę butelkowaną z dużą zawartością wapnia
- łyżeczkę płynu do mycia naczyń lub szamponu
Zaczynamy