Stożek z folii aluminiowej, ze środka którego wyrasta czerwona piana

Czy zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego do ciasta dodajemy proszek do pieczenia? Proszek do pieczenia sprawia, że surowe ciasto jest puszyste i miękkie podczas pieczenia. Dzieje się tak, ponieważ proszek do pieczenia powoduje wydzielanie się gazu w trakcie pieczenia: dwutlenku węgla. Ten eksperyment pokazuje, jak gwałtownie może zachodzić reakcja proszku do pieczenia z płynem. Najlepiej to widać na przykładzie kwasu takiego jak ocet. Sam zobacz!

Do eksperymentu będziesz potrzebować:

  • 3 opakowania proszku do pieczenia
  • pół szklanki octu
  • wodę
  • nożyczki
  • 3 szklanki
  • talerz
  • folię aluminiową
  • taśmę klejącą
  • dużą nieprzemakalną podstawę np. tacę
  • (barwnik spożywczy)


Zaczynamy

Udostępnij znajomym